Фит група

Фит група

ВОДЕТЕ ПО-АКТИВЕН НАЧИН НА ЖИВОТ ЗА ДА СЕ ЧУВСТВАТЕ СТРАХОТНО

Уелнес тест

Уелнес тест

ИЗМЕРВАНЕТО ЩЕ ВИ ПРЕДОСТАВИ МНОГО ТОЧНА ИНФОРМАЦИЯ, С КОЯТО ЩЕ ОПРЕДЕЛИМ РИСКОВЕТЕ ЗА ВАШЕТО ЗДРАВЕ!

Включете се в групата

Включете се в групата

ТАКА ЩЕ СЕ ОБРАЗОВАТЕ КАК ДА ВОДИТЕ ЗДРАВОСЛОВЕН НАЧИН НА ЖИВОТ

Резултати

Резултати

ВИЖТЕ НАШИТЕ ПРИЯТЕЛИ, КОИТО НИ СЕ ДОВЕРИХА И ПОСТИГНАХА ТОВА, КОЕТО ЖЕЛАЕХА

 

FDA задължи производителите на храни да спрат използването на трансмазнини след 3 години

FDAСпоред Администрацията за контрол на храните и лекарствата (FDA), изкуствените трансмазнини скоро ще изчезнат от храната на американците.

FDA е приела резолюция, че трансмазнините „не са безопасни за употреба“ в храната на човека. На производителите е даден срок от три години за да премахнат частично хидрогенирани мазнини от продуктите си.

Диета, богата на транс мазнини е свързана със затлъстяване, сърдечни заболявания и загуба на паметта. Проучванията показват, че тя увеличава „лошия“ холестерол LDL в кръвта, което може да доведе до сърдечно-съдови заболявания – водеща причина за смърт в САЩ.

Специално упълномощения oт FDA д-р Стивън Остроф заяви: „Решението на FDA свидетелства, че Агенцията е вярна на своите задължения, отнасящи се до здравето на всички американци. Надяваме се, че това ще намали случаите на коронарно заболяване на сърцето и предотврати хилядите смъртни случай от сърдечни атаки всяка година. „

През 2013 г. FDA заяви, че транс мазнинте не са безопасни. След няколко години на обратна връзка от обществото и изследвания е била предприета крайната стъпка в този процес.

От 2006 г. производителите са задължени да публикуват на етикетите съдържанието на транс мазнини, и тази стъпка доведе до значително намаляване съдържанието на транс-мазнини в храните. Според FDA, в периода 2003-20012 година това доведе до намаление консумацията на транс-мазнини с 78%.

През 2007 г. в Ню Йорк е приета резолюция за забрана на транс-мазнини в ресторантите, въпреки че някои ресторанти го правят сами и преди това.

Компании като Макдоналдс престанали да приготвят чипса в транс мазнини преди повече от 10 години.  Меню Макдоналдс онлайн гласи, че всички техни пържени храни не съдържат транс мазнини.

Са оформени частично хидрогенирани мазнини, когато в течна мазнина се добави водород за получаване на твърда мазнина тип маргарин. Това също увеличава срока на годност на продукта и подобрява вкуса.

Др.Стивън Нисен, ръководител на отделението по сърдечно-съдовата медицина към Медицинския Център, Cleveland Clinic, приветства „sмелостта“ на FDA и каза, че “ тя заслужава признание за тази решаваща стъпка. Транс мазнини могат да бъдат наречени “ настоящата трагичната история на американската диета“. През 50-те и 60-те години ние погрешно казахме на американците, че маслото и яйцата – това е лошо, и да ги подтикнахме да използват маргарин, който всъщност е транс-мазнина. Сега знаем, че наситените мазнини са сравнително неутрални, но транс-мазнините наистина са опасни, и ние сме отговорни за влошаването на ситуацията. „

Автор: Джейн Кристенсън, CNN

Юни 2015